11. jan, 2017

Trädgårdshistoria

Vinden viner runt knutarna och driver på snön. Eftersom vi bor i ett 50-talshus så känns det inomhus får jag säga. Så persiennerna drogs ned och i sovrummet rullgardinen dessutom. Vi har alltså tvåglasfönster och det är inte så himla kul i detta väder. Men - jag kan drömma mig tillbaka till gårdagen då sällskapet hade sin första träff för säsongen. På programmet stod trädgårdshistoria och föreläsande gäst var Lennart Fredriksson från Botanicus plantskola i Skänninge. Trots småruggigt väder hade många vågat sig ut och jag tror att ingen blev besviken.

 

Lennart Fredriksson är på sätt och vis en gammaldags plantskoleman. Allt arbete på plantskolan sker för hand och med skottkärra som enda drag- och lasthjälp. Han odlar själv fram alla plantor som säljs och är väl nästan mest känd för sina primulor av olika sorter. När han berättade om trädgårdshistoria från klostertiden på 1100-talet och framåt: vad man odlade och hur och fyllde på med vilka växter som var aktuella genom de olika århundradena, så blev det på slutet också en  histora om hans eget arbetsliv inom trädgårdsnäringen. Den började när han var så liten att han följdes till arbetsplatsen och sedan så småningom fick fast anställning vid 15-års ålder.  Ett hårt arbete med tunga lyft och många slitiga arbetsmoment. Men det måste varit en absolut hängiven trädgårdsjäl som inte gav upp utan fortsatte genom åren och allteftersom byggde upp en egen fin plantskola med mycket gott rykte. Det är oerhört trivsamt och stimulerande att få lyssna på en människa som är så hängiven och stolt övre sitt arbete som Lennart Fredriksson. Man önskade att många fler kunde få ha den känslan i sina arbetsliv.

Den upplevelsen behåller jag i minnet och värms av nu när vinden far runt knutarna. Och fick naturligtvis också  ett utflyktsmål till i sommar. För den kommer - absolut!