5. jan, 2017

Vinter

Så blev det då vinter igen. Den kommer och går nu för tiden och är ganska så opålitlig. Just nu har vi -14, vilket är ganska mycket i de här trakterna. Det isar rejält i kinderna när man är ute. Gick som vanligt en vända, men den blev lite kortare än tänkt för blåst och kyla är inte så mysigt. Som jag gick där och gladde mig åt att det i alla fall är vackert med snö och sol, kom jag på att man kanske skulle öva lite på att gå som en pingvin. Jag har inte fått snurren (i alla fall inte så mycket) utan läste i tidningen om några sätt att klara sig från att halka. Och att gå som en pingvin var enligt expertisen ett mycket bra sätt. Man skulle knäa lätt och lägga tyngden på foten som var i luften. Ja - efter ett tag så la jag av. Var osäker på hur omgivningen skulle reagera: hade man kanske glöggat lite för mycket eller bara fått spatt? Nå'n kanske kunde tro att man behövde bli omhändertagen. Man kanske behövde öva mer på tekniken, men inte kändes det som ett stabilt sätt att gå på. Möjligen om man vore pingvin.

Det var inte bara jag som frös. Vid fågelautomaten satt ett gäng och huttrade och väntade på påfyllning. De flyttade sig inte ens när jag kom dragande med snöskyffeln för att komma åt ställningen så hungriga och frusna var dom. Jordnötter är oerhört populärt när det är så här kallt - och ister. Jag köper inte talgbollar längre eftersom de verkar vara ojämna i kvaliteten. Ibland rör de inte bollarna alls, så nå't måste vara galet. Men rent ister går åt som smör om man ska vara lite rolig. Talgoxar och hackspettar är oerhört förtjusta i det.  

Nu får man elda i spisen, tända ljus och läsa någon bok. För närvarande ligger Ferrantes två böcker bredvid sängen och Gutenbergsgalaxen. Det var jultomten som var så hygglig. Kan nästan säga som äldsta barnbarnsbarnet Theodor när han tittade på sin julklappshög: "jag måste ha varit snällast av alla!"