26. nov, 2016

Lite av varje

Det är lite upp och nervända världen när jag kollar facebook i dessa dagar. Jag är med i några olika grupper och just nu är det full fart i snödroppsgruppen - Snowdrops and Galanthophiles som den heter. Jag får inte riktigt ihop det - här hemma är det småmörkt och ruggigt och jag tycker det inte verkar mycket bättre i Storbritannien och Nederländerna heller. Men - från de områdena  publicerar medlemmarna just nu fantastiska bilder på snödroppar av alla storlekar och sorter. Eftersom jag inte hört talas om höstblommande snödroppar så undrar jag lite skräckslaget hur långt klimatförstöringen har hunnit helt enkelt. Hur som - jag får ta och läsa på lite bättre. Snödroppar är underbara, men de hör den tidiga våren till. I Hepaticagruppen är det också lite aktivitet, men där är det mest japaner som håller igång just nu. Och eftersom de odlar sina blåsippor planterade i lerkrukor och mestadels i fantastiska små växthus, så kan de nog blomma även i november. Japanerna är otroliga med sin blåsippor. De utvecklar fantastiska sorter, som kan kosta en hel förmögenhet. De säljer nog inte ut dem på någon 'Black friday' heller.

Jag råkade besöka ett centrum i går och hade inte en tanke på att det var någon speciell fredag. Gode tid - jag kom hem helskinnad och hade faktiskt med mig det jag tänkt handla, men det är himla svårt att förstå varför vi måste importera all galenskap från USA. Julhandeln är väl tillräckligt upphaussad som den är. Det är ju också så numer att man förutsätts vara medlem i varenda butik man sätter foten i. Inga medlemskort behövs, det är bara att säga personnumret. Och det gör folk - högt och tydligt med alla siffrorna. Med tanke på de ID-kapningar som äger rum så är det väldigt svårförsåeligt. Det är ju liksom att bjuda in lite mindre nogräknade personer.

Rosen har absolut inget med det hela att skaffa. Den såg jag på en vacker innergård i ett gammalt kvarter i Koblenz tidigare i år.