12. jun, 2016

Starstrucked

Vårt trädgårdssällskap baserat i Nynäshamn hade sin sedvanliga säsongsavslutning i går i Nynäshamns vackra Svandammspark. Det var alltså den årliga växtmarknaden som gick av stapeln. Vi hade som vanligt ett bord med lite mindre sortiment än vanligt eftersom vi numer kör släpvagnsfritt. Så det var vad som fick plats i baklucka och nedfällt baksäte som kom med. Det blev ändå en hel del. Som vanligt passade Nynäshamnarna på att botanisera i bestånden. Man kan ju finna en hel del bland trädgårdsamatörernas växtbord som inte går att hitta i plantshopar och handelsträdgårdar. Det blir också ganska roliga möten om växter, vad som passar var m.m. Man får sprida växtkunskap och trädgårdsintresse efter bästa förmåga. Ibland blir man lite konfunderad. Fick en fråga från en glad tjej: "har du något som är högt och tål sol och som klarar sig när jag är ute och seglar minst en månad på sommaren?" Ja, man kan ju inte ljuga. Det finns inte mycket som klarar sig själv en månad. Med hon satsade på en trädgårdstemynta.

Det här var ett bra tillfälle för att visa upp den del av parken som heter Göstas Trädgård och som vår förening hjälper till att restaurera. Föreningen är en krets inom Sällskapet Trädgårdsamatörernas riksorganisation och startades av Gösta Zetterqvist, den kände grundaren av Zetas trädgård. När han lämnade Zetas så anlade han ju en sedemera mycket berömd trädgård på Lisön i Nynäshamns kommun. Det är delar av den trädgården som nu finns i Svandammsparken. Gösta var en fantastisk trädgårdspersonlighet, men ganska dålig på ekonomi så han kunde inte ha kvar trädgården på Lisön. Föreningen och Nynäshamns kommun hjälpte till att flytta den till Svandammsparken, men den har de sista åren förfallit en del. För kommuner är inte alltid parker och grönområden prioriterat. Men med tanke på hur bra små och stora människor mår av att vistas ute i det gröna så borde man vara mer alert inom det området. Det är bra för folkhälsan helt enkelt. Och i det långa loppet alltså bra för ekonomin.

 

Vad kommer det sig då att jag blev lite starstrucked. Jo - jag fick veta av säker källa att några av plantorna som jag delade och tog med hemifrån till perennplanteringen vi restaurerat, ursprungligen kommer från Göstas trädgård på Lisön. Detsamm gäller den sagolikt vackra svavelpion, som sedan några år står i vår trädgård. Trädgårdshistoria i ett nötskal. Bilden visar varken gullflocka eller svavelpion utan att löjtnantshjärta och hostan 'Frances William' också är en jättebra kombination. När löjtnantshjärtat börjar att vissna ner så breder hostan ut sig med sina vackra blad och döljer förfallet.