5. jan, 2016

Spårsnö

Just nu är det perfekt spåsnö så jag har gjort en runda och kollat vilka illvilliga typer som rör sig här nattetid när vi sover de oskyldigas sömn - ja det kanske var en smärre överdrift men i alla fall. Och inte överraskande fann jag spår av rådjur, de ser ut som på bilden. Men det fanns också harspår, vilket vi har varit lyckligt befriade från ett antal år. Så nu kan man se fram emot avgnagda stammar på småbuskar m.m. något vi gärna hade sluppit. Ja - man ska ju inte måla hmhm på väggen sägs det, så jag skall väl försöka se positivt på framtiden. Det ser också ut som en räv springer här, något vi misstänkt en tid. Är inte helt säker, det kan vara en hund.

Min spejarnivå är inte lika hög nu som den var i min barndom när jag var en ivrig läsare av alla s.k. indianböcker som kom i min väg, så vissa misstag kan göras. Nu får barn säkert inte läsa alla de ruggiga böcker vi läste när jag var barn som ex. Den siste mohikanen och många liknande, som man fullständigt slukade och inte hade en aning om vad det egentligen handlade om. Jag stod dock oftast på indiansidan. När jag för en del år sedan kom till Ellis Island och fick se kartan över området kring nuvarande New York och det stora antal olika indiannationer som levt där innan området "upptäcktes" och som nu var helt borta, så fick man en smärre chock. De var totalt utplånade från kartan. Jag tror inte att presidentkandidaten Trumph tillhörde någon av de nationerna, även om det nästan låter så.

 

För övrigt - så får man glädja sig åt alla trevliga småfåglar som kommer fram och äter av det vi dukat upp. De förgyller verkligen tillvaron när trädgårdssäsongen ligger i träda. De livar upp, vilket kan behövas ibland som nu när vi har en nära och kär anhörig som är svårt sjuk och man inget kan göra utom att hoppas, då är det bra att ha något positivt att titta ut på emellanåt. Det hjälper till. Det gjorde också den fantastiska dokumentären "mandelblom, gullviva och blå viol" som vi såg häromkvällen. Handlade om biologisk mångfald, framför allt om ängsväxter. Finns på SVT Play och är mer än sevärd.