5. dec, 2015

Gräsligt

Så här års brukar jag alltid gå och gräma mig över att vi inte planterat fler gräs och kan inte förstå att jag totalt lyckas glömma bort att göra just det när planteringssäsongen sätter igång. Gräsen är så makalöst dekorativa att ha när allt annat vissnat ner eller tappat blad. Visst finns det en massa annat som också är fint att se på om man bara anstränger sig lite, men gräsen dom liksom syns ändå som här på bilden en glansmiscanthus - Miscanthus sinensis. Blomställningarna är sagolikt fina när de träffas av solen. Nu är inte alla gräs så här i ögonfallande, miscanthusen blir ju ca 2 meter, och blir det mycket blött, snö och hård blåst så kroknar också den. Men än så länge har den pallat och jag är glad så länge det varar.

 

Glad är jag inte över vädret. Det är som ett obehagligt ackord till klimatförhandlingarna i Paris. Varmt och hård blåst som viner i knutarna. Man hoppas innerligt att känslan av att nu måste något hända når fram till de som skall slutförhandla. Såg att Tyskland och några fler länder nu tänker gå fram med förslaget högst 1,5 graders höjning. Hoppas verkligen att Sverige hänger på och att EU tar det med sig som sitt förslag. Hur det ska gå den här gången är svårt att veta. Det får i alla fall inte bli ett nytt Köpenhamn.  Men de länder som nästan enbart lever på att sälja olja blir det nog svårt att få med på ett 1,5 graders tak.

Nåväl - livet går vidare. I morgon ska jag på Dalarös julmarknad. Om det blir som förutspått så kommer temperaturen att kila uppåt ca 15 grader. Det blir nog svårt att få någon julkänsla, men det är väl bara att vänja sig!