4. aug, 2015

Blomsterprakt

Vi har som bekant tillbringat helgen i Dalom närmare bestämt Borlänge med omnejd tillsammans med trädgårdsamatörer från hela landet samt Norge och Danmark. Omnejden sträckte sig faktiskt ända ner i Bergslagen. För en trädgårdsnörd är detta en svårslagen upplevelse och så fort helgen är över börjar man se fram emot nästa riksmöte. Det är så himla kul att få se alla dessa trädgårdar och deras skapare, samtala med trevligt folk när man går runt och tittar och fram för allt - folk begriper vad man talar om och tycker inte man är lite konstig när man dyker ner i en rabatt och kollar lite närmre på blommor och blader.

 

Vi såg sju trädgårdar under den här helgen och ingen var den andra lik. Det är helt förunderligt vad människan kan skapa av en liten jordplätt och växter! Fantastiska fullproppade perennrabatter, som den på bilden hos Ulla och Curt-Åke Eriksson i Smedjebacken. Ulla var fascinerad av liljor, rosor och clematis. Och det fanns det gott om på deras 8000kvm stora tomt. Man blir förundrad över hur de orkar och hinner. Jag har aldrig sett så många meter knivskarpt skurna gräsmattskanter som under de här dagarna. Och inte ett ogräs så långt ögat kunde se. Det är förstås lite onaturligt - så är det inte i allmänhet inte ens i de här visningsträdgårdarna. Men är det riksmöte så är det och då vill man nog att det ska vara perfekt när sällskapets medlemmar dyker upp.

 

Ja - sen kom man hem och perfekt är nog inte det ordet jag skulle välja i första hand när jag såg mig omkring. Men vi har ingen visningsträdgård utan en trädgård som passar oss och vår ålder - dvs lite sliten, försummad i vissa delar och ganska hygglig i några bitar. Som livet i största allmänhet.