26. apr, 2015

Det är mycke' nu

Nu händer det något hela tiden och man vill ju inte missa något. Plötsligt när jag tittade upp så var det ett ljusgrönt flor i skogskanten - björkarna hade börjat slå ut. Det gick jättefort. Vår lilla magnolia Yellow Bird slog ut i ett nafs och spred en fin doft - om man kom tillräckligt nära. Särskilt yellow är den inte. Vi trodde nästan det var feletiketterat, men blommorna kan tydligen skifta från ljust till ganska klart gul. Den här är bara svagt gul i knoppstadiet, sen blir de mer krämfärgade till vita. Sagolikt vacker där den står med utslagna blommor från topp till tå.

 

Ja man kan ju inte bara njuta. Tog mig för att ta upp en gammal Brunnera 'Jack Frost' för föryngring. Gode tid, men har man tagit ngn i båten får man ro den i land. Hade inte den blekaste att de kunde få en sån massiv rotklump. Klarade inte att få upp den hel så jag fick stycka den på plats så att säga. Blev ca 30 småplantor när jag väl var klar. Några får gå tillbaka, men resten måste jag fundera på vad de skall ta vägen. En sak lärde jag mig den hårda vägen - Jack Frost måste föryngras betydligt oftare än vad jag gjort hittills. Brunnera förresten - är vad vi i dagligt tal kallar Förgätmigej. Jack Frost är en planta som får stora variegerade blad - väldigt dekorativ.

 

Det hände lite trevligheter också. Barnbarnsbarnet Aron 2 år kom på besök med sin mamma och mormor. Och medan Aron tittade på blommor, för att sen övergå till att kolla de mer intressanta myrorna och sniglar och annat kul som kryper runt i rabatterna, så fixade hans snälla mormor så vattnet började porlade i kvarnhjulet igen efter vintervilan. Det är ett så fantastiskt avkopplande ljud att lyssna till. Aron, som inte verkar behöva så mycket avstressande ljud,  tyckte det var helkul att blöta händerna och göra avtryck på stenplattorna.