18. apr, 2015

Rökt

Helt rökt känner man sig verkligen när man upptäcker att en liten läskig svamp ätit upp hela beståndet av den blå vitsippan Robinsoniana. Jag hittade på förmiddagen små runda, bruna grejer mitt i rabatten där vi bl.a. har olika sippor. Tack vare STAs facebooksgrupp vet jag nu att det är Dumontinia tuberosa - Sippskål på svenska - som härjat runt. Den livnär sig på vit- och gulsippor och när den käkat klart skjuter den upp små svampskålar för att sprida sporerna vidare. Finns inget annat att göra än att gräva bort jorden, vilket jag nu gjort. Lagt i en plastpåse och knutit till så att inget skall sprida sig vidare. Plastskopan jag grävde med ligger också i påsen, sen blir det destruering. I rabatten finns det ett par sorters vitsippor till, så nu blir det lite nervöst ett tag innan man vet om de klarar sig.

 

Det har ju varit eldningsvecka i vår kommun, så jag har inte kollat i rabatterna så mycket utan det har mer varit rensning och röjning och förbränning dagarna i ända. Av den anledning hann väl den jäkla svampen frodas utan att vi märkte det. Men nu har vi eldat klart och det återstår bara en hög med stora grenar som skall köras till återvinningen. De är för kraftiga för att fixa i den gamla eldningstunnan.

 

Det var himla tur att jag hann börja dagen med två härliga trädgårdsprogram så livet inte kändes alltför tungt när svampeländet dök upp. I sjuan av alla ställen går på lördagsförmiddagarna två fantastiskt bra engelska trädgårdsprprogram. Och vill man inte sitta och lata sig i det fina vädret kan man ju spela in och titta lite senare. Men i dag var jag glad att jag tog det lugnt i soffan och kollade Allan T och Monty Don. Garderners World sände från en av mina favoritträdgårdar - Whisley Garden. Ibland har man tur.