9. feb, 2015

Blomstrande nyheter

Sitter och förlorar mig i tidningen Hemträdgården, som är Riksförbundet Svensk Trädgårds egen tidning. Vi är medlemmar där också, mycket för tidningens skull faktiskt. Den håller hög kvalitet. Nu är det som bekant frönyheter som avhandlas i alla trädgårdsmagasin med självaktning. Och läsarna sitter och suktar och drömmer och prickar av allt de behöver och mycket annat också. Det som gör Hemträdgården speciellt läsvard när det kommer till frönyhetsflödet är Inger Palmstierna. Hon är ständig medarbetare i tidningen och en stor tillgång om man vill få en sakkunnig information. Trots det är det inte knastertorrt utan hennes stora intresse och känsla för växter lyser igenom, men utan att man behöver stå ut med ett innehållslöst målande språk. Den verkligt roliga nyheten som hon skriver om är väl att man kan så en skärmlavendel som blommar redan samma år. Skärmlavendel kan man köpa som plantor också, men de är ju inte alls härdiga i våra trakter så det blir ganska dyrt i längden. Men att kunna så frön och få upp plantor som blommar i sommar är ju väldigt prisvärt. Om man känner för det besväret vill säga.

 

Nåväl - vi har inte så mycket plats för spontana frönyheter, men det är roligt att läsa om dom. Förr brukade jag ofta ha en solskensrabatt utmed en gavel. Det var ringblommor i olika nyanser och krasse framför. Jag saknar den väldigt mycket, men efter en husgrundsrenovering så tog vi bort rabatterna efter husväggen så den är numer bara ett vackert minne.

 

I samma tidning läser jag om naturens positiva påverkan på människor. Det är en kvinna som undersökt betydelsen av Rehabträdgården i Alnarp. Otroligt intressant. I början av rehabiliteringen är det den lite vildare trädgården som var mest lugnande och hjälpande. Där fanns inget man behövde ta ansvar för utan bara en lugnande upplevelse. Hon drar en slutsats som är intressant efter att ha mött många patienter i utvärderingsprojektet: "Det är en viktig påminnelse om att välja bort en del av alla vardagens aktiviteter, att ge sig själv plats för ingenting och sina barn möjlighet till fri lek."

Att bara läsa om blomstrande frönyheter tror jag är alla tiders för oss människor. Och att titta sig lite omkring när man är ute och går inte bara ner på en lysande skärm. Då kan man t.ex. se hur vackra magnolians pälsklädda, skimrande blomknoppar är vintertid.