30. jan, 2015

Dödlig föda

Den här underbara växtens namn lär på grekiska betyda dödlig föda. En ganska surrealistisk benämning på en fantastisk skönhet. Helleborus niger - eller julros som vi säger i allmänhet. Jag bar hem ett par såna eftersom jag så här års är kolossalt lättledd när det kommer till blommor med våranknytning. Men efter att ha kollat på Trädgårdsamatörernas facebookgrupp så inser jag att vi är ganska många som hoppas på våren redan innan februari satt igång. Det är gott om bilder och frågor om vårblommande växter t.o.m. sommarblommande - Linnea var det sist.

 

Det fina med de här krukodlade julrosorna, som  numera är ganska billiga att köpa, är ju att man kan plantera ut de senare i vår. Och sen har man glädje av dom många år till eftersom de är väldigt tåliga och mycket härdiga. De fröar  av sig ganska lätt, men det tar en himla massa år innan plantan börjar blomma. Att namnet betydde dödlig föda är inte så konstigt egentligen. Växten är giftig, men har använts som medicinalväxt ända sen antikens dagar. Det är ju inte precis något jag går och tänker på dagarna igenom utan glädjer mig mest åt de vackra blommorna och åt den kommande våren.

 

Något jag går och tänker och irriterar mig på - om inte hela dagarna så väldigt ofta - är den otroligt rikligt förekommande spelreklamen. Det känns både oroande och mycket annat på o. I dag såg jag en liten insändare där man också uppmärksammade fenomenet och kopplade det till att snabblånsbranchen var satt under strängare tillsyn. Det känns lite udda att få ihop de båda företeelserna, men nå't lurt är det. Man kan inte läsa en artikel på nätet förrän en spelreklam helt plötsligt dyker upp som ett draperi för texten. Måste uppenbarligen finnas en massa pengar att hämta in för annonsörerna. Det känns faktiskt inte bra och för den nationella kassan är det väl rena fördärvet. Pengarna skulle nog göra större nytta på annat håll. Inköp av vårblommor t.ex. det innebär i alla fall lite bonus för BNPn.