21. jan, 2015

Vårkänslor

Äntligen blev det lite vinter! Det började kännas lite väl avigt när talgoxarna vårkvittrade och till på köpet en koltrast satt och sjöng i en björk. Men nu är ordningen återställd och snöslungan har fått gjort rätt för sig en stund och allt är vitt och vackert. Då kom vårkänslorna! Alltså brevbäraren kom med ett trivsamt kuvert med STAs Fröförmedling som avsändare. Sen följde en spännande stund när vi kollade hur mycket av vår beställning som vi fått. Och det var ganska mycket faktiskt. Men den vackra Meconopsis punicea och Hepatica nobilis 'Prickel' fick jag inte. Däremot Trillium erectum och Iriskrokus Crocus banaticus. Så jag skall definitivt inte klaga. Varför i hela världen beställer man frö till perenner som går att köpa kanske någon undrar. Ja, en hel del av de över 2000 sorter som finns på frölistan är väldigt svåra - om inte omöjliga - att få tag på i en plantshop i Sverige. Och det blir dessutom ganska dyrt. Sen är det lite sport också, att se om man klarar av att få upp plantorna från frö. Det är då i sanningens namn en sport för maken alltså - det är han som sysslar med frösåddsverksamheten. Jag är bara lite pådrivande. Kollar av och hjälper till att flytta lådor o handla hem jord m.m. Skriver etiketter som skatorna gör sitt bästa för att plocka undan.

 

Maken själv visade sig ha beställt en hel del roliga grejer bl.a. Trolldruva. Och en av mina favoriter Bäckanemon (Anemone rivularis). En fantastiskt skönhet med vita skira blommor som har blå ståndare och blå baksida på blombladen. Han kommer att få ganska många pluspoäng om han lyckas få fram plantor av de fröna. Så nu har vi lite roligt att se fram emot och drömma om. Var vi skall göra av allt om det blir plantor av alla fröna blir nog mer av en mardröm.

 

En mardröm tyckte jag nog också att det var när jag läste i morgontidningen att de flesta av deltagarna i World Economic Forum i Davos kommer att anlända i privatjet - 1700 stycken. Det var nästan så man satt morgonteet i halsen. Jag hoppas innerligt att det rör sig om ett korrekturfel. Det finns väl knappast en korrekturläsare kvar i mediavärlden - men är det sant så är det illa. Jag hoppas de inte har klimatfrågan som en del av dagordningen på mötet!