17. jan, 2015

mars el april??

Ja det är svårt att tro vad som står på almanacksbladet - att det skall vara januari. När jag öppnade sovrumsfönstret i morse för att vädra lite sängkläder så var det som i den gamla visan - "vårvindar friska, leka och viska..." samtidigt som en talgoxe satt och vårdrillade. Så det var åtminstone en till som missuppfattat det hela. Nu har i alla fall det mesta av isen regnat bort, så man går lite säkrare utomhus. Vad det kommer att innebära för växtligheten vet jag inte, men den liksom vi kommer väl att få vänja sig vid den här skiftande väderleken. 2014 var ju det hittills varmaste året och det lär väl inte bli svalare framöver - dessvärre. Det finns dock en del skruvade växtnördar som redan glädjer sig åt alla exclusiviteter dom kommer att kunna odla framöver.

 

Apropå talgoxen - jag har börjat bädda för den stora vinterfågelräkningen nästa helg. Allt är påfyllt till bredden och en till automat med jordnötter uppsatt. Allt för att få åtminstone några småpippin till att redovisa. Det har ju varit så himla knalt på den fronten ett bra tag nu.

 

För övrigt - så har vi haft årets första föreningsträff i Trädgårdsamatörernas Nynäshamnskrets. Som vanligt en trivsam tillställning med förvånande mycket folk, som trotsat det riktigt rysliga vädret med glashala gångbanor. Temat var gammaldags rosor och den som delade med sig av sitt kunnande var Stockholmsrosens ordförande Kerstin Bergman. Svenska Rosensällskapet kallar sin Stockholmsavd. Stockholmsrosen. Kerstin visade sagolika bilder av äldre rosor och berättade både om dem och rosens långa historia. Gammaldags rosor kallar vi rosor som var i odling före 1867.  Det är något helt fascinerande med rosor. Man blir milt sagt ganska betagen. Som tur är så är det inte planteringssäsong, annars skulle jag nog varit illa ute. Man greps obönhörligen av ett stort habegär till de många skönheterna. Men ett medlemsskap i Svenska Rosensällskapet kunde jag inte motstå. Det har jag i och för sig funderat på ganska länge - minst 40 år faktiskt. Så det var inte så oövertänkt som det låter.