4. dec, 2014

Fula knep

Man blir lite desperat ibland och tar till en del fula knep för att få behålla det man är rädd om. Det är ju så att vi är ganska många som gillar när våra japanska körsbärsträd blommar. Sist, när maken besökte vården för en lite plågsammare undersökning, fick han höra av den assisterande sköterskan att hon bodde ovanför oss och brukade glädjas åt träden när de blommade. Han genomled undersökningen lite gladare får man säga. Dessvärre är det en skara som gillar träden skarpt när de inte blommar. De vackra domherrarna kalasar på knopparna med god aptit och kaläter grenarna med stor frenesi trots att vi har gott om fågelmat nedanför. Och nu har de satt igång igen. Då flög den lede i mig och jag öppnade dörren lite på glänt, tryckte fram appen 'Lärkvitter' på telefonen och tryckte på ljudet för Ängshök. Det blev folktomt - eller vad man ska kalla det - direkt i trädkronorna! Jag tror kanske inte att det var den här användningen som Jordbruksverket tänkt sig när de skapade appen, men det var himla effektivt faktiskt. Lite ågren fick jag nog och de vuxna barnen tyckte jag var hemsk. Men de brukar gilla att dricka japanskt te under träden och fira blomningen, så det är lite dubbelmoral är det!

 

Androm till varnagel har jag också satt upp ett kranium i en buske. Först låg den på en sten mitt i en rabatt i vår entré, men maken som är lite blödig tyckte det så väl grovt ut. Så jag hängde upp den i en syrenbuske i lagom höjd för de fyrbenta spektakel som äter på de mesta som vi har. Tanken är att de skall ta sig en funderare och tänka 'så här kan det gå om jag inte är försiktig'. Men de verkar inte fundera så särskilt mycket, så jag kombinerar det med: blodmjöl, vitpeppar, råodör, stängsel och ulltråd. Lite mer arbetsintensivt men också lite effektivare.

 

Annars - glädjer jag mig bl.a. åt att den gode Owe Jaktlund på Trädgårdsamatörernas facebookgrupps sida publicerar vackra och inspirerande bilder på vårblommor. En ny bild varje dag. En sorts adventskalender som lyser upp dagen för oss trädgårdsnördar.