30. nov, 2014

Ormbunkar m.m.

Naturen bjuder en ibland på ganska så trevliga överraskningar. Den vackra plantan på bilden mötte mina ögon när jag tagit mig upp för den första av två rejäla trappor vid vår stuga. Den underlättade färden betydligt kan jag säga. Bilden gör verkligen inte den här växten rättvisa. Det är som säkert många redan sett en Svartbräken (Asplenium trichomanes). Den kallas också ganska rättvisande Bergspring, för det är på berg man hittar den. Det var den medföljande dottern som upptäckte plantan för en tid sedan och rensade bort det höga gräs som dolt den. Sen har den utvecklats så här spektakulärt fint. Svartbräken kan man också köpa i handeln, de är fantastiskt dekorativa med sina mörka stammar och klart gröna blad. Men den här har vi fått gratis. Som den trädgårdsamatör man är så började jag så klart fundera över om det möjligen inte kunde vara den mer sällsynta växten Kalksvartbräken. Men jag nyktrade till och skrinlade det. Men ändå - nedanför den här plantan växer Sårläka som är kalkberoende och en bit ovanför hittar man svart trumpetsvamp som vill ha samma villkor. Men mina kunskaper om ormbunkssläktet är rejält dåliga så jag får nog nöja mig med att det är en Svartbräken som moder natur bjudit oss på.

 

Owe Jaktlund, som är en rasande skicklig trädgårdsamatör, lade häromdagen ut en bild med bräkenväxter på facebook från sin trädgård i Halland. Han kommenterade att ormbunkarna var nästan som vackrast så här års. Det stämmer. När det är fuktigt och lite disigt så är ormbunkarna nästan magiskt vackra. Bladformerna syns tydligt och färgerna blir nästan lysande i olika gröna nyanser. Ormbunkar är klart underskattade som trädgårdsväxter. Kanske Jaktlund, som är en riktig auktoritet, kommer att bidra till en förändring.

 

För övrigt - är det ju julmarknadstider och vi gynnar som alltid det lokala först. Så färden gick till Muskö hembygdsgård och pensionärernas trivsamma julmarknad där. Utanför stod en representant för ett utdöende släkte i skärgården - fiskarfamiljen Erngren sålde härlig nyrökt sik och annat gott. Det finns inte många kvar av skärgårdsfiskarna - de har dött stora trålningsdöden kan man säga. Kanske den nya fiskauktionen som är på gång i  i Stockholm kan råda bot för det. Efter några småinköp på marknaden och inte minst lottköp, så blev det Öhmans på Björklunds gård och inköp av produkter från får och lamm, som vi vet har gått ute på ön och haft det bra De stora flashiga julmarknaderna tar vi om det finns tid och ork över. Kanske blir det Dalarö till helgen som kommer - det är ju ändå lokalt även om prisklassen är en annan!