14. nov, 2014

Det är så dags nu!

Helt plötsligt så sätter grenastern igång att blomma nu i november! Efter att den stått och stampat ett par år utan att blomma hade jag bestämt mig för att nu fick det vara nog. Stå där och ta upp plats utan att göra rätt för sig. Jag vet inte om den kände vibbarna, men blommar gör den. Kan inte med bästa vilja i världen säga att det är mycket att skriva hem om. Det är några skrynkliga blommor längst ut i topparna, men i alla fall blommor. Tittar man lite närmre så är det faktiskt riktigt vackra blommor dessutom, men då får man gå väldigt nära. Så den får väl stå kvar ett tag till - tror jag.

 

Annat som hänt är att jag haft lite problem med den här sidan. Det har inte funkat när jag tryckt på vissa symboler så det blev ett litet uppehåll i bloggeriet. Jag inbillar mig inte på något sätt att omvärlden suttit och funderat över om jag lagt ner verksamheten eller så. Det är nog mest jag själv som varit irriterad över sakernas tillstånd. Under tiden har jag bl.a. letat efter info om hepaticor på nätet. Men jag tror det är totalt fel årstid, hepaticafansen verkar ha gått i ide så här års för det kommer ingen som helst respons på mina frågor. Själv går jag aldrig i ide när det gäller hepaticor. Just nu beror det nog mest på att jag helt plötsligt kom ihåg att jag tvärglömt att plantera två plantor som inköptes på växtmarknaden vid Trädgårdsamatörernas riksmöte i Växjö i somras. Död och pina - det var himla tur att inte kylan slagit till och tjälen gått i jorden. Så i förrgår planterade jag en Hepatica maxima, kanske mer känd som koreansk blåsippa, och en Hepatica Schlyters mix. Och det är den Schlyterska mixen jag försökt hitta lite mer om. Glömde totalt att fråga Pia från Skånedistriktet, som jag köpte den av, om hon visste något. Det hade hon säkert gjort tror jag.

Att den kommer från Severin Schlyter på något sätt förstår jag, men skulle gärna vilja veta något mer. Tittar man på bilder så ser man att de finns i flera färger, så jag blir ganska nyfiken. Severin Schlyter bodde i Lund och var en världsberömd hepaticakännare, som också tog fram egna sorter. När han dog för ca 10 år sedan gick en del av hans samling till Göteborgs botaniska och en del till en annan världsauktoritet i England hos Ashwoods Nurseries. Deras hemsida skulle ni se - vilka Helleborus!