6. nov, 2014

Skräckslagen grek

På min väg till brevlådan i morse såg jag den här stackars grekiska vädden (Knautia macedonica), som stod och blommade tappert i snögloppen. Att den skräckslagna grekvädden heter Knautia beror på att den är en åkervädd. De andra, som kallas Scabiosa, är fältväddar. Finns en otrolig massa olika väddar, men fältväddarna finns vilda i vårt land. Det gör inte åkervädden. Jag är riktigt förtjust i väddar oavsett vilken sort de tillhör. De har så trevliga blommor i vackra färger. Jag kan inte med bästa vilja i världen påstå att bladverket är särskilt vackert, men det glömmer man lätt för blommorna. Hur som helst - man räknar inte riktigt med att grekvädden ska blomma i november. Det såg lite avigt ut.

 

Den första snön faller alltså och kvar ute ligger en mängd lövhögar som ännu inte tagits om hand. Det beror inte på någon större lathet utan mer på en inflammation i ena handens senor. Väldigt olämpligt så här års, men det är bara att gilla läget. Och kontemplera över lövhögarna. Och hoppas att eländet försvinner med blixtens hastighet innan löven blir alldeles oåtkomliga. Har också lite kvar att plantera! Alldeles ofrivilligt vann jag härom kvällen på lotteri vid vår föreningsträff i Nynäs med Trädgårdsamatörerna. Och vinsten var - tulpanlökar! Darwinhybrider som en snäll föreningskamrat grävt upp och delat med sig av. Darwinhybriderna har ju det goda med sig att de kommer igen, alla tulpaner är inte så duktiga på det numera.

 

Nu ska jag ägna mig åt något som inte kräver friska händer - planera vilka böcker jag skall ge bort i julkapp i år. En himla trivsam sysselsättning. Man måste ju förbättra världen - ingen jul utan böcker!