3. sep, 2014

Projekt "fulhörnan"

Vissa saker blir aldrig gjorda, som t.ex den här biten som ligger vid vår garageinfart. Infarten gjordes om för en del år sedan, men vi fixade aldrig i ordning på ena sidan. Den andra är hur snygg som helst - ja i alla fall nästan. Så plötsligt för någon vecka se'n så drömde jag om hur det skulle se ut - en rabatt med växter och allt. Jag är inte sjuk eller så och förmodligen har mitt undermedvetna hållit på och jobbat utan att jag märkt något. En av anledningarna är säkert att vi har några plantor som måste flyttas på grund av trängsel, vilket jag gått och grunnat på en tid. Men i alla fall - jag förankrade mitt projekt hos maken utan att nämna så mycket om drömmen. Däremot betonade jag att det skulle bli en praktiskt taget skötselfri rabatt. Viss tvekan syntes.

 

Häromdagen satt jag igång med att inhandla jordsäckar och mätte ut rabatten och började gräva. Det var då jag kom ihåg underlaget på den här delen - rester av markarbete! Alltså sten. Det var nästan så jag slutade innan jag börjat. Men skam den som ger sig. Man kan inte mer än dö så arbetet fortsatte. För den skötselfria tanken så grävde jag ner en metallkant mot gräsmattan, som inte skall synas,  och fyllde på i den tilltänkta rabatten med ett tjockt lager planteringsjord. Grävde upp de plantor som skulle användas och satt igång med plantering. Det är återvunnet material i hela rabatten förutom 9 säckar plantjord och metallkanten.

 

Plantmaterialet är Ormbunken Sköldbräken (Polystichum polyblepharum 'Jade'), Hosta 'June' och två sorters gräs: Miscanthus sinensis 'Kaskade' och Hakonegräset 'Aureola'. Det här är en rabatt som ligger skuggigt, vilket de här växterna skall klara. Lite tveksam om Hakonegräset, men försöka duger. Ormbunken är vintergrön och allt är oerhört lättskött. Det blir inga blommor som kommer att lysa upp i hörnan utan bladen får göra det jobbet. Ormbunken är förvisso grön, men hostan och hakonegräset har gula inslag.Rabatten, som är ca 4,5 m, skall täckas med täckbark för att minska ogräsjobbet. Eftersom den ligger vid en gång skall den också klara att blir överskottad. Man kan se plantor och jobbet på en särskild sida som heter just 'Projekt fulhörnan'. Det kommer givetvis att ta något år innan det ser hyfsat ut, men allt är bättre än den eländiga hörnan.