1. aug, 2014

Ölandsgodis

Vi har varit en sväng till Öland igen. Det är hur njutbart som helst, en märklig känsla av att man inte är kvar i hemlandet utan utomlands någonstans. Semesterkänsla helt enkelt. Får naturligtvis näring av ett ovanligt vänligt och humoristiskt värdfolk och den sagolika naturen. Dramatisk i sin enkelhet och med ett fanstastiskt ljus. Man förstår att konstnärer dras hit.

 

Bland mycket annat blev det förstås en tur till vår favoritplantskola - Albrunna perenner. Vilken berömmer sig med att vara världens enda plantskola  belägen i ett världsarv - Södra Ölands odlingslandskap. Nåväl - den står sig bra i konkurrens med det mesta ändå. En ovanligt välsorterad plantskola med ekologisk inriktning, som drar upp det flesta av de växter man säljer själva.  Den har också en ovanligt kunnig ägare. Han slirar inte på latinet så att säga. Albrunna perenner är härligt belägen i en genuin ölandsgård och med Kalmar sund glittrande utanför. Jag förstår den äldre man vi mötte när vi var in och handlade. Han gick där och tittade och pratade växter med de han mötte bl.a. oss och var lycklig i största allmänhet. "Min hustru släppte iväg mig hit, hon visste nog inte vad hon gjorde. Det tar lite tid det här."  Jag tror hon visste precis vad hon gjorde. Hon unnade säkert sin make den upplevelsen.  Det är en alldeles speciell atmosfär hos Albrunna perenner. De finns på nätet. Förutom ett fint sortiment så har de hyggliga priser. Jag är inte sponsrad - bara glad över att hitta något genuint. Eller autentiskt som min muntre svärson skulle sagt.

 

Köpte jag något - självklart! Men faktiskt på grund av hettan lite återhållsamt. Det blev tre stycken fina Monarda Cambridge Scarlet och tre Perowskia. För de som undrar så köpte jag alltså temynta och himmelsspira. På bilden spirar något annat. En gammal daglilja som växer på Ölands museum Himmelsberga. Ett härligt ställe där man kan fika under ett stort valnötsträd på gården.