18. jun, 2014

Smålandsrally

Sällskapet Trädgårdsamatörerna har haft sitt årliga riksmöte. Den här gången var det Södra Småland som höll i arrangemanget med Växjö som nav. Riksmöte låter mycket högtidligt, men det är väldigt lite av dagordning, protokoll och votering över det hela. Det är helt enkelt namnet på en sommarträff för Trädgårdsamatörer från hela Sverige och Norge och Danmark också för den delen. En sagolikt inspirerande tillställning och det här årets riksmöte var inget undantag. Med en imponerande logistik så fick vi ta del av en hel mängd olika trädgårdar. Bussar gick kors och tvärs genom landskapet och vi fick ta del av inspiration, svett och möda, men framför allt glädje.

 

Meconopsisarna på bilden fanns hos en skogsbonde, som mitt ute i granskogen skapat sig ett paradis. Det var en intressant och stor samling Meconopsis, som bilden inte gör rättvisa. Han hade på sin plätt på jorden skapat en riktig pärla med stora perennrabatter med mycket intressant och spännande innehåll. Och vackert var det. Eftersom ägaren var en äldre man funderade jag på om han suttit på sin skogsmaskin i alla år och tänkt på hur och vad han skulle plantera i sin trädgård. Han har i alla fall inte haft tråkigt det kunde man se.

 

I en del fall undrade man faktiskt hur de överlevt. En trädgård i Husqvarna var utlagd på en plätt med ca 35 graders lutning - ibland mer! Intrikata terasseringar och svindlande gångar, men med en en otrolig blomprakt. Och en ohyggligt massa sten och stenarbete. Man blev  svettig bara av att titta och kände sig nästan lycklig över sin egen bit av svagt sluttande f.d. åkermark. Så här fortsatte trädgårdsrallyt med besök hos trädgårdsägare, som lägger hela sin själ - och ibland får man nog erkänna - ganska mycket pengar på sin plätt. Det finns ju passionerade växtsamlare - för att inte säga nördar - i Sällskapet. I Maramö fanns en så'n, där blev jag faktiskt riktigt avundsjuk flera gånger, men mest lycklig.

 

Riksmötet avslutas tradionellt med en växtmarknad den här gången i Teaterparken i Växjö. Området var inhängnat och ingen kommer in förrän signalen ljuder, men då blir det fart! Rean på ett stort Stockholmsvaruhus är rena barnleken. Själv hade jag spanat in ett bord som en tjej från Skånedistriktet hade. Jag visste att hon hade fina Hepaticor - blåsippor alltså jag har ju varit på riksmöte där är det i stort sett bara trädgårdslatin hela tiden. Hur som haver - jag kom över två fina plantor så jag kände mig väldigt rik när vi ställde kosan hemåt!

Nästa år är det Dalarna och Borlänge som är värdar. Man längtar redan!