18. maj, 2014

Dyrbar kasse

Trädgårdsresan, som arrangerades av vår förening Sällskapet Trädgårdsamatörerna i Nynäshamn, är lyckligen genomförd. Himla trevligt: vackert väder, trevligt sällskap, bra buss och en rad fantastiskt vackra och intressanta trädgårdar. Man kan inte ha det bättre. Som vanligt så delar trädgårdsamatörer med sig av sitt överskott av plantor. Plantor delas, frösådderna kan bli väl lyckosamma och då får vi andra tursamt nog en chans till spännande tillskott till den egna täppan. Eftersom resan den här gången gick till några ovanligt innehållsrika och spännande trädgårdar med också ovanligt kunniga ägare, så blev det en del kul saker i kassen hem. Kassarna för att vara mer korrekt. Några Trillium, en ganska speciell Cypripedium, några liljekonvaljer med helrandiga blad samt lite annat smått och gott. Nu följer det vanliga - vad i hela friden skall jag göra av godsakerna? Några vaga ideer finns. Ganska vaga för att vara helt sanningsenlig. Vissa saker styr förstås - Trillium måste stå lite skuggigt, Cypripediumen tål morgon- och kvällsol. Ja - det är helt självförvållat! 

 

Till de här trädgårdarna kan man också åka på egen hand. De har öppna trädgårdar några gånger om året. Googlar man på Besöksträdgårdar i Sörmland så kommer de upp.

De vi besökte var: Eva Bratt och Sören Gustafsson i Björnlunda, Monika och Peter Knutsson i Oxelösund och Carita och Bertel Norén i Södertälje. Vi hann också med att besöka Linuddens handelsträdgård i Nyköping. Björn, som äger plantskolan, har ett väldigt fint sortiment speciellt av magnolior och rhododendron, men även lite mer ovanliga perenner.