8. maj, 2014

Flora plena

Den lilla plantan på bilden, som jag trodde var förlorad, har börjat blomma. Sagolika blommor som gläder oss alla. Ja - kanske inte alla för den är lite svår att upptäcka. Har ganska små, intensivt blå blommor som bilden inte gör full rättvisa. Kallas helt prosaiskt för Hepatica nobilis, flora plena. Alltså en dubbelblommande blåsippa. Jag har sett att Hannelotte Kindlund kallar den Stockholmsvarianten på sin hemsida. Det känns ju inte mer romantiskt precis. Inköpt för flera år sedan på en växtmarknad av en trädgårdsamatör - förstås. Blåsippor är magiska, det är lätt att bli lite manisk och man vill ha fler och fler sorter. Blåsippsnörd - låter inte heller speciellt romantiskt.

 

I tisdagskväll lyssnade vi på en annan sorts nörd. Anette Nilsson var på besök i vår förening och berättade om sin specialitet - dagliljor. Det var mer spännande än jag trodde. Det blir ofta så när man möter någon som är både kunnig och engagerad. Man går hem som, just i det här fallet, dagliljefantast. Det brukar gå över. Hon hade jättefina plantor med sig till försäljning, så det blev några fynd att ta med hem. Det fanns otroligt färggranna varianter, men jag föll för några vaniljfärgade. Nu gäller det bara att hitta någon bra plats för dem. Vi har ju lite dagliljor sen tidigare, men där de står finns inte rum för några fler. Jag lärde mig något nytt: dagliljor behöver sol helst 6 timmar om dagen för att blomma som bäst. Det blir ju lite svårt att åstadkomma i vårt klimat. De skall också ha rejält mycket gödning och vatten. Där är jag snålare. Tycker inte om att göda för mycket.  Jag står ut med att få lite mindre blomning. Det känns så himla onaturligt att ösa på med för mycket gödsel. Anette har en bra hemsida om man vill se mer eller köpa några lite ovanligare plantor. Plantskolorna och plantshoparna har ju ett ganska mediokert sortiment av dagliljor till försäljning. Adressen är www.dagliljan.se.

 

Nu blir det lite gnäll. Mediokert - det tycker jag är precis rätt benämning på senaste varianten av trädgårdsfredag, som blev trädgårdsonsdag, som nu är trädgårdsmåndag. Jag råkade titta i måndags och jag tror inte jag gör om det! Speciellt inte som jag nu fått lära mig att man kan se de nyproducerade avsnitten av Garderners World på You Tube!! Vilken lycka.