9. mar, 2014

Solstrålar

Små solstrålar lyser upp min värld just nu. Det allra bästa med de här vanliga små tidiga krokusarna är att rådjuren inte äter upp dem. De gillar annars att kalasa på krokus. Vi sprider lite blodmjöl runt för att få njuta åtminstone några dagar innan de försvinner. Våren - om det nu är den som kommit - är ju väldigt tidig. Och en del sorter av krokus ser ovanligt små och oansenliga ut, blommorna är som tunna trådar. Ärligt talat så syns de knappt. Och det var ju inte riktigt avsikten när vi planterade en gång i tiden. Vi får se vad som händer. Rådjuren har denna snöfattiga vinter passat på att glufsa i sig bladen på ungersk blåsippa - Hepatica transsylvanica. Tack o lov har de lämnat blomknopparna i fred. Att de ätit blåsippsblad har vi varit med om tidigare, men inte att de ätit den ungerska blåsippan. Det har väl kommit in en finsmakare i flocken. Hoppas han flyttar vidare.

 

 

 

Annars går det stora larmet i odlarvärlden. Ja inte bland de stora, utan bland mindre odlare och små fröföretag över hela Europa. EU är på väg att anta en lag som definitivt inte bidrar till biologisk mångfald. Däremot till biologisk enfald. Gå gärna in på www.namninsamling.se och leta upp punkten om ny förordning om växtförökningsmaterial. Väldigt lätt att hitta. EU-parlamentet röstar nu i veckan och det verkar inte som man lyckas sända tillbaka förslaget till kommissionen. Förmodligen för att man vill klara av så mycket som möjligt innan parlamentet upplöses. Det är ju val på gång. Det har gjorts en hel del från FRO - Fritidsodlingens Riksorganisation, Trädgårdsamatörerna och många andra. Man har skrivit till kommissionärer, jordbruksverket och många andra, men de verkar ha svårt att få genomslag. Gunnel Carlsson försökte ta upp frågan i ett inslag i caféprogrammet hon brukar medverka i - men det verkade som programledaren inte förstod riktigt vad det handlade om. Eller det kanske störde den mysiga cafébilden.

 

Nä - nu åter till vårbruket. Eller inte - det gäller att ha is i magen och inte förivra sig. Vi får i alla fall en trevlig eftermiddag. Den trivsamma föreningen Folk och Trädgård i Tungelsta har årsmöte och de inleder med en gäst från Ivar Lo - sällskapet. Han har ju sin bakgrund i Tungelsta. Det skall bli riktigt intressant. De har dessutom himla mysigt fika! Det kanske är så rådjuren tänker när de ser den ungerska blåsippan. Man får ha en viss förståelse - även om det tar emot!