4. jan, 2014

Frödags!

Trädgårdsåret har börjat, fröbeställning är just ivägklickad! En av många ljuspunkter med att vara medlem i Sällskapet Trädgårdsamatörerna är Frölistan! Den finns alltid i sista numret av tidningen Trädgårdsamatören varje år och innehöll den här gången 2014 sorter. Helt fantastiskt! Nr 1 var en Abies koreana och nr 2014 var en Zizia aurea. Nå'n som inte vet vad det är? Abies är latinska namnet för gran och det är alltså en Koreagran. En så'n har vi redan, så vi behöver inte beställa frö till någon mer. Zizia aurea kallas också Zizia på svenska, Guldzizia rättare sagt. Jag har aldrig sett någon och beställde heller inte ngt frö. Jag såg någon engelsk text som namnat den Ängspalsternacka, det lät ju inte så himla kul.  Nåväl mellan nr 1 och 2104 fanns en hel mängd lockande sorter. Men eftersom det mest är maken som håller på och fixar med fröerna, så får han bestämma huvudparten på ordern. Och eftersom han är den han är så blir det många anemonsorter, primulor, salvior, gentianor och dianthus. 

Själv fyllde jag blygsamt på med någon meconopsis, thalictrum och trillium. Man får hålla sig lite på mattan när man inte bidrar med någon större arbetsinsats för att fixa att det blir plantor av de små kornen. Sen får vi se vad vi får hem så småningom. Är det man beställt slut så fyller de på med något liknande. Det är alltid lika spännande. Hela verksamheten bygger på frivillighet. Medlemmar som sänder in fröer och ett gäng som samlar ihop allt, katalogiserar, kollar att namnen är korrekta , portionerar och när beställningarna ramlar in så förmedlas allt ut. Det här med namn är inte så lätt i dessa genteknikens dagar. För en växt som i långa tider hetat en sak, kan när den undersöks med dagens metoder få heta något helt annat. Höstsilverax är ett sån't exempel. Arten hette tidigare Cimicifuga, men i dag heter den Actaea. Så det här Frögänget, som de kallas hos Trädgårdsamatörerna, lägger ned ett otroligt arbete på att säkerställa att allt som sänds ut är försett med korrekta latinska namn. 

Sen börjar det roliga, för maken alltså. Kolla vilka betingelser de olika sorterna ska ha. Vilka som ska köldbehandlas o.s.v.  Mitt roliga börjar när man ser plantorna sticka upp i krukorna. Vad ska man plantera alltsammans? Det finns tillfällen när jag nog är lite tacksam över att alla sådder inte lyckas.