24. nov, 2013

Solsken!

Solen skiner, luften känns krispig och man anar att vintern inte är långt borta. Miscantusens blomvippor slog ut igen och blev så här vackra när de solbelystes. Vattenspelet är stängt för säsongen  och kvarnhjulet inpackat. De alltid lika badsugna trastarna och småfåglarna såg lite snopna ut, men har som kompensation fått alla frö- och nötautomater proppfyllda och talgbollar upphängda. Vi får se om de nöjer sig med det.

Efter att ha läst en artikel om växters invintring i Hemträdgården, så kollar jag nyfiket på alla grenar och knoppar. Det är inte klokt vad som pågår där inne. Cellulosa inlagras i cellerna, vattenhalten sjunker, cellmembran byggs om och mättade fettsyror ersätts med fleromättade! Andelen närsalter ökar så vattnets fryspunkt sänks. Särskilda  frostproteiner sänker fryspunkten i rötterna. Vi människor behöver hela fabriker för att fixa sånt! Den mycket läsvärda artikeln är skriven av Lise-Lotte Björkman.

 

I går var jag på Kristofferskolans Novemberfest igen! Ett fantastiskt härligt arrangemang med försäljning av vackra, ibland mer roliga än vackra grejer, julprydnader, antikvariat, mysiga caféer, spöktunnlar, karuseller, konstutställningar m.m. När man går runt i skolan så önskar man verkligen att fler barn skulle få chansen att vistas i en sån här skolmiljö. Det kostar ju inte mer att måla skolor i vackra färger och ha växter i rummen och ha spännande utemiljöer. Men man mår så mycket bättre om man något vackert att se på och om fantasin får lite spelrum på rasterna.