16. aug, 2013

Blott blått

Det blåaste man kan hitta i vår trädgård just nu är nog den här gentianan. Kallas Fransgentiana - Gentiana septemfida. Den här står bakom några blåelm, som precis som namnet låter har blågrå tunna blad. Det blir - just nu - tillsammans  med de grå stenarna ett litet vackert blickfång. Men bara om solen skiner, för gentianan slår ihop blommorna när det skymmer på.  Liksom alla höstblommande gentianor vill de stå i kalkfattig, väldränerad jord. Den växer ju lite spretigt, men när blommorna slår ut så glömmer man det. Något blåare finns inte. Man blir riktigt glad!

Mallarna för den här typen av hemsidor är ju fasta, vilket gör att man inte kan lägga in större bilder vid texten. Det är lite synd för man får inte med hela miljön. Det skulle bli alldeles för plottrigt på den lilla ytan. Man kan klicka på bilden för att få den större, men det löster inte problemet i sig.

 

Såg  på det danska trädgårdsprogrammet i går. Man gjorde besök i Holland på en utställning om framtidens trädgårdar. Presentatör var samma trädgårdsarkitekt som gjorde den ruggigt rektangulära trädgården åt ett pensionärspar. Hon gick i spinn på lilafärgat konstgräs draperat på kullar med orange Gerbera i rabatterna. Ja det är väl tur att man har olika smak. Och att framtidens trädgårdar skulle se ut så är lika troligt som när man för en hel del år sedan sa att i framtiden skulle vi sluta att laga mat och i stället äta olika piller. Och vad händer nu? Jo - en allt större efterfrågan på närodlat och ekologiskt. Folk gerillaodlar, kolonirörelsen lever och på de lotterna har de definitivt inget lilafärgat konstgräs.