28. jul, 2013

Gult är fult - eller kanske inte!

Gula blommor i rabatter har inte varit spec. favoriserat hos mig. Jag har haft lite svårt för påträngande färger, men den här liljan tycker jag är helt OK- eller som det heter på nysvenska - den gör sitt jobb. Det är en Lilium 'King Pete' och tillhör den asiatiska gruppen bland liljorna. Hos oss står den lite i bakkant och är skuggad av körsbärsträden och blommar helt överdådigt och det blir fler och fler stänglar för varje år.

Det är kanske så att man blir mer föredragsam med färger ju äldre man blir. Tidigare kunde jag inte ha klarröda blommor heller, tyckte det var alldeles för mycket. Men i år har jag planterat en lobelia som är upprättväxande och blommar med stora röda blommar. Och det har gått bra - än så länge. Det finns tillfällen när jag ryckt ut och dragit upp växter, som jag tyckt varit på tok för iögonenfallande! Man kanske blir äldre o klokare (mer svagsynt förmodligen). I samma rabatt blommar nu för första gången en av de Austinrosor jag satt för tre år sedan. Om det nu är ett resultat av att jag följlt Tom Ericssons, SLU råd att tillsätta Blomstra vid vattningen eller ej vet jag inte. Men det var i alla fall kul att få se en blomma till sist!

 

Sen får jag ge mig när det gäller nya trädgårdsprogammet på onsdagar. Det är tydligen inte bara för folk med tjock plånbok. Sist var det också reportage från vanliga trädgårdar, en med återvinningstema. Kändes alla tiders. Reportaget från den hysterisk rektangulära trädgårdens framväxt går mot sitt slut. Ja - det är tur att vi har lite olika tycke o smak. Men att bygga sig en ny trädgård med den uttalade målsättningen att den ska fungera när man blir gammal och ska gå runt med rollator och sen göra den helt rätlinjig med ett rektangulärt tema känns sorgligt. Det är väl lättare att ta en svag kurva med en rollator än en direkt 45-graders sväng! Och mycket mer spännande och uppmuntrande för ögat!