En blogg om trädgård med mera!

22. jun, 2017
22. mar, 2017

Bloggen måste tyvärr vila en tid - får se om den återkommer.

2. mar, 2017

Vi går lite på halvfart just nu maken och jag. D.v.s. han går med ingen fart alls, gipsad som han är i sin friska fot. Så hemsidan har gått lite istå och kommer nog att göra det tills jag fått upp farten igen. Men jag tog mig i alla fall en liten runda på tomten och hittade de här fina snödropparna på väg upp. I övrigt hade inget hänt utom att nå'n pigg typ krafsat upp lite lökar här och där. Himla tur att det pågår ett vinter-VM så det blir lite förströelse. Tyvärr verkar de ha missat lite på formen, jag som glatt mig åt att få se Johan Olsson vräka sig fram i spåren. Men Kalla gör ju ingen besviken.

19. feb, 2017

I går fälldes alla våra sex prydnadskörsbärsträd. Sorten, som heter Prunus 'Accolade', har en sagolik vacker blomning. Alla som besökt Kungsträdgården när körsbärsträden blommar  förstår vad jag menar. Det är samma sorts träd. Träden fälldes eftersom de blivit alldeles förvuxna och det gick inte att komma till rätta med det problemet.  Ja - det känns utomordentligt sorgligt. Jag har så många fina minnen från när alla sex träden stod i blom och man kunde ligga i trädgårdssoffan och titta upp i blomhimlen. Eller sitta med en kopp japanskt grönt te och glädja sig åt prakten. Vi har haft tillfälle att se hur man i Japan firar körsbärsblomningen. Det är en riktig folkfest där man går man ur huse. I parkerna under körsbärsträden partajde man på blå plasstskynken som man bredde ut under träden. Inte riktigt så sofistikerat som man hade inbillat sig.

Så nu går jag här och sörjer träd. Fast jag vet att det var nödvändigt. Men - det kommer nya framåt våren. Vi har kollat noga, eftersom vi inte vill råka ut för samma sak igen. Det finns gränser för vad man tål när det gäller trädfällning. Jag går fortfarande och sörjer de björkar som vi var tvungna att ta bort för några år sedan. Det finns lite mannamån i sörjandet. Pilen vi tog bort vid samma tillfälle tänker jag aldrig på. Lite snobberisörjande alltså. Det är nu inte bara jag som sörjer träden. Småfåglarna far omkring och låter ilsket. En blåmes satt ovanför mitt huvud när jag klippte några grenar att ta in och lät riktigt agressiv. Koltrastarna är helt vilsna och kommer och går och äter inget särskilt. Fågelautomaten står kvar på samma ställe och äpplena ligger där dom ska, men det verkar inte hjälpa. Vi är helt enkelt i onåd.

15. feb, 2017

Läser just nu Hannu Sarenströms bok 'Trädgårdsmagi' som jag vann på ett lotteri i förra veckan. Man blir rejält påverkad av hans poetiska språk, som är en lisa för själen, och förfaller till verklighetsflykt och drömmar om trädgård och trädgårdar. Bilden är en bra illustration till det. Trädgårdspoesi från Kyoto.